Nu håller hela svenska skolan på och tränar inför sitt stora luciauppträdande i Katedralen.
Förra året var första året som skolan fick chansen att uppträda där och det blev en sån stor succé
så det blir i år igen. Det en riktig upplevelse för barnen och även för oss föräldrar. Det är gåshud och näsduk som gäller.
Jag är hemma med sjuka barn och då passar jag på att baka. Är inte så där jätte förtjust i saffran.
Det räcker med en kaka så är jag mätt på smaken.
Men det finns så mycket annat som för tankarna till jul. Mandelmassa är en sån sak.
Därför bakade jag en butterkaka. Det man kan göra om man älskar saffran är att bara tillsätta det till den här kakan. Receptet är från en extra tidning om bullar från Hembakat.
Butterkaka
20 gram jäst
50 gram smör
2 dl mjölk
1/2 dl socker
1 nypa salt
5-6 dl mjöl
Vaniljkräm:
1 äggula
1 msk socker
2 tsk mjöl
1/2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
Mandelfyllning:
100 gram mandelmassa
50 gram smör (rumsvarmt)
1/2 tsk mald kardemumma
1 msk ljus sirap
Smula jästen i en bunke.
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
Häll vätskan över jästen och rör runt.
Häll i socker, salt och mjöl.
Arbeta degen en stund.
Låt jäsa ungefär 40 minuter.
Gör vaniljkrämen.
Vispa ihop äggula och socker i en kastrull.
Tillsätt mjölet under vispning.
Vispa i mjölk och grädde.
Låt allt sjuda upp under omrörning till krämen tjocknat.
Låt svalna och ha sen i vaniljsockret.
Gör mandelfyllningen.
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen.
Sätt ugnen på 225 grader.
Kavla ut degen till en rektangel.
Bre ut mandelfyllningen.
Rulla ihop degen från långsidan.
Skär bullbitar och ställ dom i en smord rund form med snittytan uppåt.
Låt jäsa i 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och klicka ut vaniljkrämen på kakan.
Ha på rikligt med pärlsocker.
Grädda ca 25-30 minuter.
Fikadags!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar