måndag 4 mars 2019

Havrepaj med kolagrädde

I fredags var det Balearernas dag och stort firande inne i Palma.
Vi tog bussen in på eftermiddagen och mötte upp några vänner på stan.
Matstånden avlöste varandra och vi provade massa olika tapas.
Sån folkfest med maten i fokus. Så roligt att gå på när man har ett stort intresse för mat.
Det grillades och serverades sangria. Tapas och foodtrucks. Öl och vinproducenter.
Underbart väder bidrog så klart också till en härlig dag.
Valter fastnade framför en rolig teater så det fanns något för alla.

Igår vaknande Ville med feber och alla planer fick ställas in.
Då passade jag på att baka en efterrätt till middagen.

 
 
Havrepaj med kolagrädde
 
 
3 dl havregryn
2 dl mjöl
150 gram smör (rumsvarmt)
1/2 dl socker
 
Fyllning:
1 dl socker
2 1/2 dl mjölk
2 1/2 msk maizena majsstärkelse
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
 
Rosta havregrynen i en torr stekpanna tills dom har fått fin färg.
Rör ihop havregryn, mjöl, smör och socker.
Tryck ut degen i en pajform.
Ställ in i kylen i 15 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda pajen i 15 minuter. Låt kallna.
Gör fyllningen:
Smält sockret i en kastrull tills det är gyllenbrunt.
Häll på mjölken. Låt det koka tills sockret smält igen.
Rör runt hela tiden.
Blanda ut maizenan i lite vatten.
Vispa ner det i mjölken. Låt koka upp.
Låt krämen svalna.
Vispa grädden fast och vänd ner i krämen. Ha i vaniljsockret sist.
Häll över fyllningen på havrepajen.
Servera med några färska bär eller som jag gjorde med hackad choklad.
 
 
Bilder från i fredags!
 
 
 
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bärpaj

När jag ska baka vill jag ha tid och inte stressa. Ta min tid i köket och bara få vara. Nu har vi haft mycket jobb och så var vi i Sverige ...