onsdag 20 februari 2019

Rågsiktslimpa

Kan hembakat bröd vara något av det godaste som finns.
Detta brödet kvalar in i topp 10 av alla bröd som jag bakat.
Nybakat är det jättegott, men dagen efter när brödet svalnat och smakerna satt sig då är det ännu godare.
Valter älskade brödet och en limpa gick i ett nafs.
Nästa gång får jag göra 4 st. I receptet blir det 2 st.
Det blir stora och fina skivor när man skär upp det.
Testa och njut!

 
Rågsiktslimpa
 
 
50 gram jäst
50 gram smör
5 dl mjölk
2 tsk salt
1 1/2 dl ljus sirap
15 dl rågsikt
1 ägg
 
Smula ner jästen i en bunke.
Smält smöret och häll i mjölken.
Häll mjölkblandingen över jästen och rör runt så jästen löses upp.
Tillsätt resten av ingredienserna förutom ägget.
Kör degen i maskinen en stund. Minst 5 minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i 1 1/2 timme.
Dela degen i två bitar och forma dom till två limpor.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla limporna med uppvispat ägg.
Sänk värmen på ugnen till 200 grader och sätt in limporna på nedre delen.
Grädda ca 30 minuter.
Låt brödet svalna!
 
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bärpaj

När jag ska baka vill jag ha tid och inte stressa. Ta min tid i köket och bara få vara. Nu har vi haft mycket jobb och så var vi i Sverige ...