måndag 15 september 2014

Brytbröd

Har en liten sjukling här hemma så gårdagen blev helt oplanerad.
Jag fick helt plötsligt mycket tid över till helgbaket och dom här bröden var en utav bakverken.

Dom blev nya favoriter och verkligen super goda!
Höga och safiga och massa smak.

Brytbröd

50 g jäst
5 dl mjölk
4 msk sirap
1 tsk salt
2 ägg
7-8 dl vetemjöl
4-5 dl rågsikt
(Degen är ganska kladdig därför får du testa dig fram med mjölet)
En näve linfrön

1 ägg och sesamfrön till pensling och garnering

Värm mjölken och lös upp jästen i den.
Tillsätt sirap, salt, ägg.
I med mjölet och rågsikten, lite i taget tills du känner att degen är klar.
Ska släppa från kanten.
Låt sen degen jäsa i 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bord och knåda den.
Dela degen i två bitar och av varje får del får du ut 8 st bollar.
Lägg dom i springformar (såna man kan ta bort kanten på) som en blomma.
Låt jäsa i 30 minuter till.

Pensla med ägg och ha på sesamfrön
In i ugnen 30-35 minuter i 175 grader.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bärpaj

När jag ska baka vill jag ha tid och inte stressa. Ta min tid i köket och bara få vara. Nu har vi haft mycket jobb och så var vi i Sverige ...