måndag 8 oktober 2018

Rostbröd och höst

Nu börjar hösten komma här på Mallorca och det är långärmat som behövs på morgonen och kvällen.
Riktigt mysigt att med gott samvete kunna sitta inne och mysa när regnet öser ner som idag.

Måndag och en ny vecka. Denna vecka kör vi bara fyra dagar för på fredag är det Spaniens nationaldag och då är allt stängt. Skönt med en långhelg. Till helgen ska det bli lite varmare igen också.
Igår testade jag att baka för första gången i lägenheten. Och det gick alldeles utmärkt.
Gjorde rostbröd som barnen vill ha hela tiden. Toppen betyg från dom!
Dom gillar inte dom grövre brödsorterna och då var det här perfekt för dom. Har du också barn som älskar rostat bröd så måste du testa. Så enkelt att göra. Så gott med nyrostad macka med marmelad och en kopp te.

 Rostbröd
 
 
(Till 1 stor limpa)
50 gram jäst
1 msk matolja
5 dl vatten (fingervarmt)
1 liter mjöl
1/2 msk salt
 
Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt oljan och hälften av vattnet.
Kör maskinen tills jästen löst sig.
Sen häller du i resten av vattnet.
Häll i mjölet och saltet.
Kör maskinen tills du har fått en deg. Dock ska den vara ganska lös.
Häll i degen i en limpform (smörj före)
Låt jäsa ungefär 50 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Sätt in formen i ugnen och grädda i 35 minuter.
Låt svalna först i formen och sen på galler eller dylikt.
 
(Recept från en gammal Hembakat)
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bärpaj

När jag ska baka vill jag ha tid och inte stressa. Ta min tid i köket och bara få vara. Nu har vi haft mycket jobb och så var vi i Sverige ...